A Nobel-díj alapításának emléknapja

2017/12/07

 

Minden osztály megemlékezett a világ legrangosabb díjáról alapításának évfordulóján.

Az első osztályos tanulók megismerték Szent-György Albert személyét, jelentőségét, majd a kincses füzetükbe olyan zöldségeket, gyümölcsöket rajzoltak, aminek magas a C-vitamin tartalma. Kiemelték a paprikát, amelyből a Szent-Györgyi 1928-ban kivonta ezt a vitamint.

A 2. osztályosok egy Power Point bemutatót tekintettek meg Szent-Györgyi Albertről, aki Nobel-díjat kapott, amiért felfedezte a paprikában található C-vitamint.

A 3. osztályos gyerekek elolvastak egy szöveget a Nobel-díjról, majd közösen összegyűjtötték a fontosabb információkat, ezeket rövidítve diktálással le is írták a füzetbe.

A 4/a-ban két tanuló önként vállalta, hogy IKT-eszközök segítségével rövid prezentációval mutatja be a magyar géniuszokat.

A 4/a rövid beszélgetés után, melynek témája, hogy miért fontos ilyen elismeréssel jutalmazni egy-egy találmányt, megtekintettek egy ppt-t, mely magával a díjjal és Alfred Nobellal ismertette meg őket, esett szó benne a 2017-es év díjazottjairól, illetve felhívta figyelmüket néhány magyarországi emlékhelyre, ahol a magyar díjazottak szobrai, róluk készült emlékművek tekinthetők meg. Meg is egyeztek, hogy osztálykirándulás vagy egy-egy családi kirándulás alkalmával felkeresik ezeket a helyeket.

Az 5/a osztály különösen a magyar származású feltalálókról beszélt és néztek képeket. Abban mindannyian megegyeztek, hogy bár lélekszámban kicsi a magyar, viszont agyban nagy.

Az 5/b osztály három témakörben készült előzetesen az emléknapra. Előadásokat tartottak a tanulók a díj alapításáról és alapítójáról, a díjazottakról és a hozzájuk tartozó érdekességekről, bemutatásra került ppt, videórészlet, a díjról készült szabadkézi rajz, díjazott könyv és regény.

A 6/a az osztályfőnöki óra keretében beszélgetett a Nobel-díj jelentőségéről és magyar vonatkozásairól.

November 27-én, a Nobel-díj alapításának napján a 6/b Alfred Nobel életét, munkásságát idézte fel, illetve azt, hogy végrendeletében rendelkezett a díjak odaítélésének feltételeiről. Külön kiemelték a magyar Nobel-díjas tudósainkat, akik közül nagy hangsúlyt kapott Szent-Györgyi Albert és Kertész Imre.

A hetedik osztályban a Századfordító magyarok című dokumentumsorozat Szent Györgyi Albertről szóló epizódját nézték meg. A filmben a tudós sajátos humorral mutatta be rendkívül szerteágazó pályájának állomásait, a világháborúkban betöltött szerepét és tudományos felfedezéseit.

A nyolcadikosok az idén a magyar vagy magyar származású Nobel-díjasokat tekintették át. Párban dolgozták ki egy-egy tudós életét és tudományos eredményeit, különös tekintettel azokra a kutatásokra, amik a díj elnyeréséhez vezettek. A csoportok egymásnak számoltak be a végzett munkájukról.

Reméljük, egy-két évtized múlva az akkori szikais diákok örömmel számolnak majd be korábbi iskolatársuk díjazásáról!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Friss hírek
Please reload

Szent Imre Katolikus Általános Iskola
és Alapfokú Művészeti Iskola

Elérhetőség

Tel: +3620 256 08 48

Email: titkarsag@szikai.hu 

Címünk

Zsombó, Móra Ferenc utca 8.