Friss hírek

Minden osztály megemlékezett a kommunizmus áldozatairól

A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja február 25. Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát 1947-ben ezen a napon a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták. Ez volt az első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket és így haladt a totális egypárti diktatúra kiépítése felé. A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapjának megtartását az országgyűlés 2000-ben határozatban rendelte el. Iskolánk is megemlékezett az áldozatokról.


1.

Kezdetként egy szöveget dolgoztak fel, aminek értelmezésével megértették a félelemben élés és az ártatlan emberek megfélemlítésének rossz voltát. Képekről fogalmaztak meg olyan gondolatokat, melyek megerősítették mindennapi életünk biztonságának, nyugalmának fontosságát.

2/a

Képes történelmi tananyag megtekintése után gyertyagyújtással és rövid történelmi áttekintéssel emlékeztek az előző század más országbeli, valamint az 1947 óta áldozatul esett magyar nemzetiségű polgárokra.

2/b

George Orwell: Állatfarm című szatirikus regényének rajzfilm feldolgozását tekintették meg. Az állatszereplőket megpróbálták azonosítani az emberi szereplőkkel, majd a mű mottóját igyekeztek értelmezni, miszerint: „Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél.”

3.

A megemlékezés elején meghallgatták Az én apám című dalt a Kárpátia együttestől, és megnézték a videóját. Néhány mondatban beszéltek magáról a korszakról is. Szóba kerültek a besúgás, bizalmatlanság, félelem szavak jelentései. Megtekintették a korszak néhány jellemző jelképét.

4/a

Felidézték Sztálin elhíresült mondását: "Egy ember halála tragédia. Egymillióé statisztika." Ebből kiindulva számba vették, mely országokban hány közvetlen és közvetett áldozata volt/van a mai napig ennek az embertelen ideológiának. Megbeszélték, hogy azért emlékezhettek meg emelt fővel, mert hazánkban már egy letűnt rezsim bűneiről szabadon lehet emlékezni.

4/b

A megemlékezést egy felolvasással kezdték. Az olvasott szemelvény két visszaemlékezés volt: az egyik a kihallgatásokról szólt, a másik pedig a munkatáborokról. A megemlékezést egy ppt megtekintésével és néma vigyázzállással zárták.

5/a

Megnéztek egy összefoglaló kisfilmet a témával kapcsolatban, a gyerekek pedig nagyon sok személyes tudással egészítették ki a megemlékezést; dédszüleiktől, nagyszüleiktől hallott történetekkel járultak hozzá az ismeretek gazdagításához.

5/b

A diákok annyi videót, ppt-t és nyomtatott anyagot készítettek és gyűjtöttek össze előzetesen, hogy a 45 perces óra kevésnek bizonyult. A megdöbbentő tények, a családi körben hallott kapcsolódó események mélyen elgondolkodtatták a tanulókat, így a szokásos záró beszélgetés tanulmány írásának alapja lehetne a kommunizmusról. A spontán megnyilvánulások legjellemzőbbje: "De jó, hogy ilyen ma már nincs, és ne is legyen!

6/a

Az emlékezés során képekkel illusztrált előadást hallgattak meg, mely után a hallottakról beszélgettek pár szót. Az áldozatok száma a gyerekeket meghökkentette, főleg miután Magyarország népességéhez viszonyítva is megpróbálták elképzelni, mennyi ember haláláról volt szó.

6/b

Egy oktatófilm kapcsán emlékeztek meg, melyben világossá vált, hogy a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket, és így haladt az egypárti diktatúra kiépítése felé, s közben 100 millió áldozatot követelt az egész világon.

7.

Az osztály egy kötetlen beszélgetés keretében emlékezett, majd az osztályfőnöki órán az alábbi linken található filmet nézték meg:

https://www.youtube.com/watch?v=JKKGH2clI6Y

8.

Kis beszámolókat készítettek, majd ezeket osztották meg egymással, így emlékezve az áldozatokra. Örvendetes, hogy a legtöbben tájékozottak voltak a témában, és hogy egyre többen vannak, akik jól kigondolt és felépített szövegüket elő is tudták adni. Sokan saját gondolataiknak és véleményüknek is hangot adtak.

Elérhetőség

Címünk

Szent Imre Katolikus Általános Iskola
és Alapfokú Művészeti Iskola

Tel: +3620 256 08 48

Email: titkarsag@szikai.hu 

Zsombó, Móra Ferenc utca 8.