top of page

Így ünnepeltek a költészet napján alsósaink


Az első osztályosok olvasókönyvében minden betűkhöz egy-egy versrészletet raktak a tankönyv írói. A költészet napján ezeket olvasták végig a gyerekek.

Házi feladatként ki kellett választaniuk a legjobban tetsző ötöt, amit a következő órára szép olvasásra be kellett gyakorolniuk. Megbeszélték, hogy költőnek nevezzük a versek íróit. Az olvasás során így több költő nevét ismerhették meg. Írás órán Nagy László: Balaton-parton című versét másolták le, melynek során megbeszélték a versforma jegyeit, mivel a tanév során most először másoltak verset.

A 2/a osztály a digitális témahét keretein belül emlékezett meg a költészet napjáról is. A megismert és egyre tudatosabb használt keresőmotorok segítségével, kulcsszavak megadása után olvastak utána annak, mit is, kit is ünneplünk ezen a nevezetes napon. Olvastak József Attila gyermekverseiből, majd meg is hallgatták azokat. A számukra legszebbet (Altató) pedig meglepetésként be is építik majd az édesanyáknak szóló anyák napi köszöntő műsorba.

A 2/b osztályosok az internetes kereső segítségével kerestek információt arról, hogy miért április 11-e a költészet napja, majd emlékeztetőt írtak a füzetbe József Attila születésnapjáról. Az óra további részében meghallgatták József Attila: Altató című versét Szabó Gyula előadásában.

A költészet napjára a harmadikos gyerekeknek hozniuk kellett egy általuk választott, kedvenc verset. József Attiláról már sok mindent tudnak, hiszen tanultak már verseket tőle, tudták, hol található Szegeden a szobra, és azt is, hogy miért éppen ott. Beszéltek az életútja fontos állomásairól, szegedi éveiről. Néhány verset felolvastak. Elszavalták az Altató című verset, majd mindenki felolvasta a hozott versét.

A 4/a osztály tanulói egy legyező egy-egy szeletére írta fel kedvenc költeményét és szerzőjét.

A költészet napja alkalmából a 4/b osztályosok először magáról a költészetről beszélgettek, kedvenc verseik címét össze is gyűjtötték egy lapra. A gyerekek beszéltek arról, hogy az általuk ismert versek közül melyek állnak közelebb hozzájuk: voltak, akik a vicces verseket, voltak, akik a tájleíró verseket, voltak, akik a verses meséket említették. Ezután egy ppt segítségével tekintették át József Attila életútját, majd tanult József Attila verseket idéztek fel közösen (Altató, Mama, Kertész leszek, Betlehemi királyok).

bottom of page