"Minden elolvasott könyv egy újabb megélt élet.” (Lukjanyenko) – Szeptember 8. az olvasás világnapja

2018/09/21

 

Az első osztályosok ezen a jeles napon rövid beszélgetéssel tárták fel az olvasás jelentőségét. Ezután a tanteremben fellelhető könyveket nézegették a gyerekek nagy élvezettel, melyekből kérésükre egy-egy részlet került felolvasásra.

A másodikosok a következő szöveget értelmezték: „1965. november 17-én az UNESCO szeptember 8-át nevezte ki az olvasás nemzetközi napjává. Céljuk, hogy felhívják az írás-olvasás készségének fontosságára az emberek figyelmét: az írni és olvasni tudás alapvető emberi jog, a tanulás alapköve. 1966 óta minden évben világszerte ünneplik. Az olvasás nem csak tanuláshoz szükséges, hanem kellemes időtöltés is: kikapcsolódás, amelynek során fejlődik az ember szókincse, memóriája, kreativitása. Egyszerre hat a képzeletre és az érzelmekre is.” Végül pedig a kincses füzetükbe rajzoltak egy oldalt. Középre egy könyvet, melyre kedvenc könyvük vagy meséjük címe került, köré pedig az, hogy miért jó olvasni.

Az olvasás világnapjának alkalmából arról beszélgetett a 3/a osztály, hogy milyen érték az olvasni tudás, hogy mennyi minden megismerhető a világból azáltal, hogy ezt a képességet magukénak mondhatják. A nyári olvasmányélmények már olyan élményekhez juttatták őket, melyek maradandóak és ugyanakkor inspirálóak is a jövőre nézve. Az irodalom órát szépolvasás versennyel zárták.

A 3/b osztályosok az olvasás világnapján azokról a szabadon választott könyvekről tartottak élménybeszámolót, egyben könyvajánlót, melyeket a nyári szünetben olvastak. (A legnépszerűbb kötetek Jeff Kinney: Egy ropi naplója, Rachel Renee Russell: Egy Zizi naplója, Berg Judit: Lengemesék voltak.)

A negyedikesek először az olvasás világnapján az olvasás fontosságáról beszéltek, arról, miért fontos az, hogy tudunk olvasni. Majd nyári olvasmányélményüket osztották meg az osztálytársakkal, bemutatták kedvenc könyveiket.

A felsősök könyvajánlóikkal arra ösztönözték társaikat, hogy olvassák el az általuk bemutatott könyvet, három-három olyan érvet írtak, amelyek meggyőzhették társaikat az olvasás fontosságáról. Előzetes feladatként kapták a gyerekek, hogy készüljenek a témához kapcsolódó anyagokkal (ppt.,videó, rajz), melyeket előadva szórakozva gondolkodhattak el az olvasás fontosságán.  Az olvasás előtérbe helyezése, népszerűsítése először tanári könyvajánlással, könyvrészletek felolvasásával kezdődött. Ezt követően a tanulók kedvenc olvasmányaik ismertetésével tették színesebbé az olvasás világnapját.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Friss hírek
Please reload

Szent Imre Katolikus Általános Iskola
és Alapfokú Művészeti Iskola

Elérhetőség

Tel: +3620 256 08 48

Email: titkarsag@szikai.hu 

Címünk

Zsombó, Móra Ferenc utca 8.