Megemlékezéseink a nemzeti gyásznapon

2018/10/11

 

Az aradi vértanúkról az első osztályosok írás órán emlékeztek meg. Rövid beszélgetés (forradalomról, harcról, önfeláldozásról, szabadságról, büntetésről) után a gyerekek rajzoltak a beragasztott kép alá. 

A 2. osztályos tanulók először elolvasták az olvasókönyvükben található szöveget, mely erről az emléknapról szólt. Megbeszélték a felmerülő kérdéseket: "Mi az, hogy honvéd tábornok?" Mi a hon, a haza...? Ezt követően pedig megnézték és meghallgatták a Kárpátia zenekar Utolsó szó jogán című dalához készített prezentációt.

Az idei tanévben egy történelmi témájú szöveg feldolgozása tette a 3/a osztály számára lehetővé, hogy bepillantást nyerjenek az akkori események láncolatába. Az 1848-as forradalom megtorlásaként kivégzett aradi vértanúkra neveik hangos felolvasásával és néma főhajtással emlékeztek meg az osztály tagjai.

A 3/b osztályosok az aradi vértanúk emléknapján megtekintették a "Kárpátia – Az utolsó szó jogán" című videóját, melyben a kivégzett tábornokok nevei, képei és a kivégzés előtti utolsó mondataik szerepelnek. A gyerekek a füzetükbe leírták a neveket, melyeket meg is kell tanulniuk.

A negyedikesek felidézték október 6. előzményeit. A gyerekek emlékeztek rá, nagyon ügyesen felidézték az erről korábban tanultakat. Majd a 13 aradi vértanú nevét ők is leírták a füzetükbe, miközben néhány mondattal bemutatásra kerültek a tábornokok. Az óra végén emlékükre gyertyát gyújtottak.

Az ötödikesek már korban is teljesen el tudták helyezni a szomorú eseményeket, amit idén is felidéztek.

A 6/a osztály egy kisfilmet nézett meg, és az irodalom óra első negyede is a tragikus eseményre való reflektálásról szólt. Az egyik tanuló újságokat hozott, amelyek a megemlékezésről szóltak; részleteket olvastak a cikkekből, valamint beszélgettek a tragédia okairól és következményeiről.

A 6/b osztály a Tökéletlen Történelem videóval és zenés klippel emlékezett meg az eseményről. 

A 7/a osztály három csoportban a következő témákról készített gondolattérképet: 
-    vértanú
-    aradi vértanúk
-    egy választott aradi vértanú (Damjanich Jánosra esett a csoport választása).
A csoportok a saját tudásukat kiegészítve internetes kutatómunkát végeztek a második és a harmadik témával kapcsolatban. A harmadik csoport tagjainak pedig az volt a feladata, hogy a szóval kapcsolatos benyomásukat használják a feladat megoldásához. Az elkészült munkákat a csoportok bemutatták egymásnak, majd megosztották egymás között a gondolataikat.

A 7/b osztály tanulói a megemlékezés első felében megtekintettek egy rövid történelmi összefoglalót, ezt követően mindenki kapott egy fénymásolatot a 13 aradi vértanúról, melyek közül egyet kiválasztott, s lerajzolta a portréját.

A 8. osztályban a megemlékezés egy rövid bevezető után egy rövidfilm megtekintésével zajlott.
 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Friss hírek
Please reload

Szent Imre Katolikus Általános Iskola
és Alapfokú Művészeti Iskola

Elérhetőség

Tel: +3620 256 08 48

Email: titkarsag@szikai.hu 

Címünk

Zsombó, Móra Ferenc utca 8.