top of page

Megemlékezéseink a nemzeti gyásznaponAz aradi vértanúkról az első osztályosok írás órán emlékeztek meg. Rövid beszélgetés (forradalomról, harcról, önfeláldozásról, szabadságról, büntetésről) után a gyerekek rajzoltak a beragasztott kép alá.

A 2. osztályos tanulók először elolvasták az olvasókönyvükben található szöveget, mely erről az emléknapról szólt. Megbeszélték a felmerülő kérdéseket: "Mi az, hogy honvéd tábornok?" Mi a hon, a haza...? Ezt követően pedig megnézték és meghallgatták a Kárpátia zenekar Utolsó szó jogán című dalához készített prezentációt.

Az idei tanévben egy történelmi témájú szöveg feldolgozása tette a 3/a osztály számára lehetővé, hogy bepillantást nyerjenek az akkori események láncolatába. Az 1848-as forradalom megtorlásaként kivégzett aradi vértanúkra neveik hangos felolvasásával és néma főhajtással emlékeztek meg az osztály tagjai.

A 3/b osztályosok az aradi vértanúk emléknapján megtekintették a "Kárpátia – Az utolsó szó jogán" című videóját, melyben a kivégzett tábornokok nevei, képei és a kivégzés előtti utolsó mondataik szerepelnek. A gyerekek a füzetükbe leírták a neveket, melyeket meg is kell tanulniuk.

A negyedikesek felidézték október 6. előzményeit. A gyerekek emlékeztek rá, nagyon ügyesen felidézték az erről korábban tanultakat. Majd a 13 aradi vértanú nevét ők is leírták a füzetükbe, miközben néhány mondattal bemutatásra kerültek a tábornokok. Az óra végén emlékükre gyertyát gyújtottak.

Az ötödikesek már korban is teljesen el tudták helyezni a szomorú eseményeket, amit idén is felidéztek.

A 6/a osztály egy kisfilmet nézett meg, és az irodalom óra első negyede is a tragikus eseményre való reflektálásról szólt. Az egyik tanuló újságokat hozott, amelyek a megemlékezésről szóltak; részleteket olvastak a cikkekből, valamint beszélgettek a tragédia okairól és következményeiről.

A 6/b osztály a Tökéletlen Történelem videóval és zenés klippel emlékezett meg az eseményről.

A 7/a osztály három csoportban a következő témákról készített gondolattérképet: - vértanú - aradi vértanúk - egy választott aradi vértanú (Damjanich Jánosra esett a csoport választása). A csoportok a saját tudásukat kiegészítve internetes kutatómunkát végeztek a második és a harmadik témával kapcsolatban. A harmadik csoport tagjainak pedig az volt a feladata, hogy a szóval kapcsolatos benyomásukat használják a feladat megoldásához. Az elkészült munkákat a csoportok bemutatták egymásnak, majd megosztották egymás között a gondolataikat.

A 7/b osztály tanulói a megemlékezés első felében megtekintettek egy rövid történelmi összefoglalót, ezt követően mindenki kapott egy fénymásolatot a 13 aradi vértanúról, melyek közül egyet kiválasztott, s lerajzolta a portréját.

A 8. osztályban a megemlékezés egy rövid bevezető után egy rövidfilm megtekintésével zajlott.

bottom of page