top of page

Küzdelem a szegénység ellen


A szegénység elleni küzdelem világnapjának gondolata Joseph Wresinski atyától, az ATD – Negyedik Világ Mozgalom alapítójától származik. (ATD: aide à toute détresse – segítség mindenfajta nyomorúság ellen). Joseph Wresinski francia katolikus pap (1917–1988) mélyszegénységben élő családban, lengyel apa és spanyol anya gyermekeként született. Papi hivatását alapvetően meghatározta, hogy születésétől kezdve megtapasztalta a legmélyebb nyomorúságot, és újraértelmezve az evangéliumot, lelkipásztorként a nincsteleneket szolgálta.

Az ENSZ Közgyűlése 1992-ben a szegénység elleni küzdelem világnapjává nyilvánította október 17. napját. Ez a nap a szegénység és a nyomor felszámolásának szükségességére hívja fel a figyelmet minden országban.

Osztályaink érzékenyítő beszélgetéseken ismerkedtek meg tényszerű adatokkal, a szegénység veszélyével mai magyarországi viszonylatban. Megismerkedtek a Katolikus Karitász munkájával. Arról is beszélgettek, hogy a sajnálkozás nem jelent megoldást a szegényeknek. Azokat a tevékenységeket gyűjtötték össze kis papírokon, melyek valódi segítséget jelenthetnek egy szegénységben élő gyermeknek, családnak, ezeken főleg élelmiszerek, ruhák, játékok, meleg takarók és pénz adományozása szerepelt.

bottom of page