top of page

Határtalan kirándulás


Iskolánk „Egy ezredévről mond mesét a szél” című nyertes „Határtalanul” pályázatával vettek részt hetedik osztályos diákjaink 2019. május 6-10. között egy erdélyi körutazáson. A tanulmányi kirándulás alatt megismerték Zsombó testvértelepülését, a székelyföldi Orotvát és testvériskolánkat.

Megtekintették Gyergyóditró katolikus templomát, mely Erdély második legmagasabb kéttornyú temploma. Számos székelyföldi látványosságot láttak: a Gyilkos-tó és a Békás-szoros környékét, a parajdi sóbányát és a csíksomlyói kegytemplomot. A történelem órán tanultakat (Trianon, 2. bécsi döntés, stb.) személyesen átélhették, ez a program nem titkolt célja volt. Betekintést nyertek a határon túli magyarság mindennapjaiba is.

A családias szállás az orotvai Székelyvölgy panzióban tette még feledhetetlenebbé az öt napot.

Fontos tanulság fogalmazódott meg hazafelé a buszon: a program az elvetett magot kelti ki, erősíti a tanulókban az elcsatolt területek iránt érzett szeretetet. A legfőbb elvárt eredmény nem kézzel fogható. A gyermekek lelkületében bekövetkezett változás, a határon túli magyarságról való gondolkodásnak nem lehetnek mért eredményei.bottom of page