top of page

Van kihez fordulnod


A koronavírus-fertőzés nyomán kialakult pandémiás helyzet a családokat, gyermekeket, fiatalokat, pedagógusokat olyan élethelyzetbe kényszerítette, melyben szerencsére eddig nem volt részük.

A családban, a szűkebb és tágabb környezetben előforduló megbetegedések, a fenyegetettség, a maszkhasználat és távolságtartás, a korábbi szabad élet elvesztése, a tanulók online térbe kényszerülése, a szokásos közösségi kapcsolatok hiánya megterhelték az embereket.

Friss kutatások szerint a gyermekek és fiatalok külön nehézsége a személyes kapcsolatok mennyiségének és minőségének beszűkülése. A nevelési-oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok, szakdolgozók is nehéz helyzetbe kerültek. A hosszabb karanténidőszak után az újranyitás, újrakezdés sem könnyű a gyermekeknek, a szülőknek és a pedagógusoknak sem. Ennek következtében tapasztalataink szerint gyakori a pszichés érintettség, ami viselkedési és tanulási nehézségeket okozhat. Jellegzetes tünetek jelenhetnek meg:

  •  Fáradtság, szorongás, kedvetlenség, bizonytalanság, ingerültség.

  •  Társas kapcsolatok átalakulása.

  •  Online telítődés, kiszámíthatatlanság.

  •  Online oktatás után az iskolába visszatérés nehézsége.

  •  A COVID miatt a családban történt tragédia feldolgozása.

  •  Félelem az elkövetkezendőktől, az esetleges újabb hullámtól.

Ezekben az esetekben először érdemes iskolapszichológushoz fordulni, de a jelen helyzetben a pedagógiai szakszolgálatok is biztosítanak támogató szolgáltatást. A szakszolgálatok képzett pszichológus, pedagógus szakemberei hétfőtől-péntekig 9.00-19.00 között ingyenesen hívható +36-80-80-40-60 számon várják azon szülők, pedagógusok, gyermekek, tanulók jelentkezését, akik úgy érzik, a kialakult rendkívüli élethelyzetben segítségre van szükségük. A szakemberek elérhetőek email útján is a konzultacio@fpsz.net címen. További információk: www.fpsz.hu


Comments


bottom of page